Other news

More news »

08 February 2013

The Order Of Malta

Prince Leka of the Albanians has been officially invited to attend the 900 Year anniversary of the creation of the Order of Malta by His Most Eminent Highness The Prince and Grandmaster of the Knights of Malta. In Rome, 9th of Febuary.

 Keto ceremoni, ku jane te ftuar krereshtetesh dhe qeverish, sovrane dhe kreret e familjeve kryesore mbreterore europiane, do te zhvillohen ne baziliken e Shen Pjetrit ne Rome, nepermjet nje meshe solemne te celebruar nga Eminenca e Tij Kardinali Tarcisio Bertone, sekretari i Shtetit i Selise se shenjte, si dhe ne sallenvatikane te Pavlit VI, ku Mjeshtri i madh i Urdherit do te shtroje nje dreke per te ftuarit.

Papa Benedikti XVI do te nderoje ceremonite me nje fjalim pershendetes personal ne fund te meshes solemne ne baziliken e Shen Pjetrit.

I pranishem ne ceremoni do te jete edhe Shkelqesia e Tij, Z. Rrok Logu, ambasador i jashtezakonshem dhe fuqiplote i Republikes se Shqiperise prane Selise se shenjtedheUrdheritsovran te Maltes, si perfaqesues i Qeverise shqiptare.

 I themeluar ne Jeruzalem (1048) qysh para kryqezatave, si njespital i thjeshte murgjish ne ndihme te pelegrineve qe kryenin devocionet e tyre ne Token e shenjte, Spitali i Shen Gjonit te Jeruzalemit, do te njihet si urdher rregulltar nga Papa Paskali II, nepermjet dekretit (bulla) Pie PostulatioVoluntatis, me 1113. Nga nevojat e luftes, urdheri do te kthehet ne nje shoqeri kalorsiake, pahumbur karakterin e tij rregulltar dhe bamires. Pas renien se bastioneve perendimore ne Palestine, ai do te kete nje rol vendimtar ne betejat kunder mesymjes turke gjate shek. XIV-XVIII, duke vazhduar te hape spitale, te kuroje njerez te te gjitha shtresave dhe besimeve dhe duke u bere gjithashtu nje nga fuqite detare kryesore dhe shkolla e marines europiane.

Trashegimtar i pjese skryesore te urdherave kryqtare, si per shembull Urdheri i Tempullit, Urdheri i ShenGjonit do te permbledhe ne gjirin e tij luftetare te dalengaajka e fisnikerise europiane. I perqendruar ne Rome qe prej fillimit te shek. XIX, Urdheri i Maltes ruan nje status sovraniteti, ka statut vezhguesi ne OKB dhenjihet si shtet sovran nga me shume se 100 shtete, midis te cileve, qe prej 1994, figuron edhe Shqiperia. I shtrire ne te gjithe boten, ai siguron nje asistence spitalore te njeniveli te larte dhe krejtesisht falas ne zonat me ne nevoje te globit.

Ne Shqiperi, dega e Malteser International, zhvillon nje aktivitethumanitar te perditshem. Nje ndihme e veçante eshte dhene nga Urdheriedhe ne fillim te viteve 1990 si dhe gjate luftes se Kosoves. Ftesa qe i behet LTM PrincitLeka II, eshte nje ndernepermjet te cilit, shume fisniku Urdheri i Maltes, deshmon per respektin qe kyinstitucion njemijevjeçar ka per Shqiperine, te kaluaren dhe historine e saj.